Tapani Keskuoja rakentaa Antonov AN-2:n moottoria

Pasi Keränen hankki viime syksynä Jyväskylästä Antonov AN-2:n moottorin. Tunnit täyteen ajettu moottori on tuotu entisen Itä-Saksan alueelta. Tapani Keskuoja avustaa Kerästä moottorin kunnostuksessa. Heidän tarkoituksenaan on laittaa moottori pyörimään joskus ensi kesänä. Parhaillaan on käynnissä osien hankinta, joita Keskuojan mukaan on hyvin saatavilla. Keskuoja on saanut jo käsiinsä mm. startin ja polttoainepumpun. Moottorissa ei ole potkuriakaan, joten ennen käyttöä pitää potkurin normaalisti aiheuttama vastus saada jollakin keinolla aikaiseksi. Moottoriin löytyy sopivia osia myös Amerikasta, koska tyyppi oli todellisuudessa kopiotu heiltä.

Yhdeksän ”pyttyisessä” tähtimoottorissa on noin 1000 hp. Tsaikoissa ja neuvostoliittolaisissa pommareissa oli hyvin samantyyppiset moottorit. Keskuoja ihmetteleekin, että mihin koneiden moottorit aikanaan joutuivat Härmälän kentän ”koneiden hautausmaalta”, koska hänen muistikuvansa mukaan niitä ei sulatettu. Olisiko sulatusta hoitaneen herra Helon jälkipolvilla tietoa asiasta? Kalevi Lehto muistaa Härmälässä asuneen Helge Helon, joka kävi Valmetilla töissä. Onko hän sattumoisin kyseinen sulatustyötä tehnyt henkilö tai hänen sukulaisensa?

Moottoria ei kunnosteta lentokuntoon. Se olisi liian suuri urakka lentotuntinsa täyteen ajetulle moottorille. Moottoria pyöritetään aluksi pesua varten hiljaisella nopeudella vaihtuvaharjaisella Elektra Faurndau sähkömoottorilla. No, paljon on vielä tehtävää ja tietoa täytyy kartuttaa. Suuri apu olisi, jos nykyään lentävää Antonovia huoltavaa mekaanikkoa voitaisiin haastatella.

Seuramme seuraa projektin etenemistä ja juttu saa myöhemmin jatkoa.

 

Tapani Keskuojan ja Pasi Keräsen haastattelu 30.1.2013, Tampere.

Samuli Puotila

Tässä kuvia projektin lähtötilanteesta.

Tapanin ilmailuaiheista aarreaittaa, valonheitin..

Tässä moottorin kuvaa lähtötilanteessa, työtunteja likoon ja hyvää tulee.

Sylintereitä rassattavaksi riittää.

Työnsankareita ja ilmailuperinteen vaalijoita Tapani itse keskellä.

Sitä ilmailukamaa mitä Tapanilta ei löydy saa hakea,vuosien aarreaitta odottaa arvoistaan esllepanoa.