Lentopaikkojen teema

Yleistä

Lentämistä ja lennättämistä on harjoitettu mitä moninaisimmista paikoista, osa näistä esim. kunniakas Härmälän lentokenttä on jo siirtynyt historiaan. Maalta, vedestä ja jäältä on ilmaan lähdetty unohtamatta pellonpätkiä tai helikopteritasanteita.

Maastojälkien lisäksi lentopaikat ovat jättäneet historiaan monenlaisia muistijälkiä ja tarinoita. Nytkin esim. jäältä lennetään paljon kevytilmailua. Tästä esim. Tampereen kevyt ilmailijoiden dokumentoidut jäälentopaikat jäältä lentämisen nyky tavoista. Jääkenttiä.

Jää oli ilmailun alkuaikojen yleisimpiä lennätyspaikkoja kun ilmailun paloa vietiin maakuntien syvien joukkojen pariin.

Legendaarisimmat paikat esim. Jämijärvi l. Jämi ovat viettäneet jo kahdetkin vuosijuhlansa ja saaneet ansiokkaat historiikkinsä. Uusimpien esim. Teisko syntypolusta pienkenttänä ja Härmälässä tapahtuneen historiallisestikin merkittävän harrasteilmailun uutena kotina kaipaa tietoa. Teiskosta olisi mukava saada laajemminkin dokumenttia, vaikka vuodet ei ihan historiikkia vielä edellytä.

Monet sotakentätkin ovat jo maastosta hävinneet, silti niillä kesäleirejään viettäneet ilmailijat muistelevat toimintaa kaiholla. Vakinaiset vierailupaikatkin kuuluvat teemaan. Kebnekaisen tunnetut aaltolentoleirit ansaitsevat kyllä tarinansa ja kuvansa tähän Pirkanmaan perinteeseen vaikka jää jolta lennettiin onkin pala Ruotsin Lappia.

Suuri on se talkootyön panos, joka nyt ja kautta aikojen on pantu lentopaikkojen rakentamiseen ja hoitoon, siitäkin ja tekijöistä olisi kiva saada tarinaa.

Nykyiset viralliset lentopaikat löytyvät tästä.

Teema jakaantuu pelkistetysti seuraaviin osioihin.

M1 Maa

M2 Vesi

M3 Jää

Muistelijoita ja kirjoittelijoita tarvitaan.

Yrjö Lehtonen

tk00s.html 2007-05-01