Henkilöt Teema

Yleistä

Tämä teema on ehkä teemoista tärkein. Se kertoo henkilöistä jotka ovat kaikkien tulosten ja tekojen takana. Ihmisistä ja heidän pyytteettömästä uurastuksestaan ja innostaan kaikki lähtee. Ilmailussa on ollut ja on monenlaisia vaikuttajia, on teollisen kehityksen mahdollistaneita, sotilaallisen ilmapuolustusvalmiutemme luojia, harrastajia, lennokkipoikia, sankareita, muuten vain kivoja tyyppejä, siviili ja liikelentotoiminnan pioneereita, sekä viimeaikaisen experimental ja kevytilmailun, laskuvarjohypyn, liitovarjoilun jne luoneita hyviä ihmisiä. Ilmaa keveämmän lentämisen sankareita ja uhrejakaan ei pidä unohtaa.

Monet varsinkin sotilaslentämisen uhrit ja sankarit ovat laattansa ansainneet ja tarinansa jo moneenkin kertaan kertoneet, silti he ovat olennainen osa perinnettä. Monet hiljaiset työn ja lentämisen sankarit (uhritkin) harrastusilmailun piiristä elävät lähinnä ilmailijoiden keskinäisissä tarinoissa, nämä erityisesti ansaitsevat tulon päivänvaloon. Lentokoneteollisuuden suunnittelijoista ja vaikuttajista on vasta vähän tarinaa.

Maailmanlaajuisestikin vakuuttanut kantosiipiteknologian synty Pirkanmaalla ansaitsee ihan oman tarinansa. Seurammekin henkilöitä on osallistunut Kaarion kantosiiven kopion rakentamisprojektiin joka on valmistumassa.

Siviili-ilmailun saralla oli esim. Lentäjien yhdistyksessä monia vaikuttajia, jotka mm. lentokoulutuksen alalla olivat edelläkävijöitä. Pirkanmaalaisen yrittäjyyden ja lentoinnostuksen sankaritarinoita on myös LentoToimen kunniakas taival. Innostuksesta ja tyhjistä käsistä lähti yksi siviili-ilmailumme vaikuttavimmista pioneeritarinoista. Siinähän sitä me rakensimme Porukka Kajavaamme konnalassa kun Österi korjasi ensimmäisen Piper Cup:sa siipeä, rintarinnan siinäkin rakennettiin Pirkanmaalaisen ilmailun historiaa.

Karhumäen veljesten tarina on monella tapaa ylivertainen ilmailumme historiassa, sille ei vertaistaan Suomessa löydy.

Tähän teemaan Seurallamme on ihan oma projektiryhmäkin taustatyötä tekemässä, antakaa vähäisetkin vinkkinne heille.

Henkilötyöryhmää vetää Kalevi Lehto. Muita jäseniä ovat Tapani Keskuoja, Anneli Aromäki, Raimo Ilvonen, Esko Pohja, Pentti Niemi, Uolevi Öster ja Samuli Puotila.

Teeman Jäsentely

M1 TEOLLISUUS

M2 SOTILAS

M3 HARRASTEILMAILU Veljekset Karhumäki

M4 SIVIILILENTOTOIMINTA Tampere Seuran sivuilta Tamperelaisista vaikuttajista.

Yrjö Lehtonen

/thenkil/tk00s.html