RAPORTTI KAANAAN KESÄPÄIVÄSTÄ 6.6.2009

Vettä tihkutti tasaisen harmaalta taivaalta, ja kylmä pohjoinen viima jäädytti sormenpäitä. Lämpötila oli hädin tuskin +10 astetta. TIY:n purjekonetoiminta oli säästä huolimatta käynnisää. Risto Viljasen ohjastama Hinu strattasi kiitotieltä ja veti perässään purjekoneen taivaalle.

Kuvassa TIY:n hinauskone PIK-15 Hinu

Seuramme jäseniä oli saapunut paikalle kurjasta kelistä huolimatta n. 15 henkeä. Paikallisesta ravintolasta sai lunastaa edullisen jäsenhintaisen lipukkeen purjekoneen tutustumislennolle. Lennätyksiä tehtiin onnistuneesti, sillä joitakin nousevia siellä pilvikaton alla oli kuitenkin. Tekipä eräskin vanhempi pilotti silmukan riittävän korkeuden saavutettuaan.

Puheenjohtajallamme Risto Viljasella riitti toimintaa. TIY:n purjekoneiden hinausten ohessa hän aina väliajoilla pöräytti taivaalle juuri hankkimallaan Ikarus C42 ultrakevyellä. Moni sai ensimmäisen kyydin ultraluokan koneella. Myös allekirjoittanut pääsi kyytiin. Täytyy sanoa, että siinä on lentämisen meininkiä. Keveytensä vuoksi kone on tietenkin herkkä pienimmillekin ilmavirtauksille, ja ohjata täytyy koko ajan. Trimmillä koneen saa kuitenkin säädettyä hyvään lentoasuun.

Risto Viljasen Ikarus C42. Alakuvassa kaartelemme Kaanaan kentän yläpuolella.

TIY:n Matti Pohja esitteli platalla moottoripurjekonettaan, ja hinasi sen autollaan kiitotien päähän pientä lentoa varten. Kone nousi mukavasti moottorinsa avulla ilmoihin. Tosin stratissa tarvitaan siipimiestä.

Paikalle saapui myös useita koneita maanäyttelyyn. Utility KF-9 saapui vauhdikkaalla ohilennolla. Virtaviivainen ylätasoultra saavuttaa mukavan yli 200 km/h matkalentonopeuden. Jorma Kaipio saapui paikalle RV-4 temppukoneella. Jussi Mäkinen laskeutui upeasti entisöidyllä ja kunnostetulla 1930-luvulta peräisin olevalla Luskompilla.

Ylhäällä Utility FK-9, keskellä RV-4 ja alhaalla Luskomp

Allekirjoittanut pääsi myös päivän päätteeksi ensimmäiselle purjelennolleen. Ohjaajana toiminut Matti Pohja selosti koko lennon ajan tapahtumia. Valitettavasti lento oli yhtä alamäkeä, koska ainuttakaan nostoa ei sattunut lähistölle. Joka tapauksessa homma vaikutti todella mielenkiintoiselta. Seuraavalla kerralla on parempi keli.

Purjelentoa Kaanaan taivaalla.Samuli Puotila

19.7.2009

PALUU