Valonheitinlento 18.2.2009

Keskiviikkona 18.2.2009 tapahtui Pirkkalassa ilmailuhistoriallisesti merkittävä tapahtuma, kun Tapani Keskuoja suuntasi entisöimänsä saksalaisen valonheittimen Uolevi Österin ohjaamaan pienkoneeseen. Tapahtuma oli ainakin Suomessa ensimmäinen sitten sotien. Järjestetyssä kokeessa selvitettiin valonheittimen suuntaamista, valaisukykyä ja näkyvyyttä ilmasta käsin. Sää tapahtumahetkellä oli kuitenkin sen verran heikko sakenevan lumisateen ja pilviverhon mataluuden vuoksi, ettei koetta voitu suorittaa suunnitellussa korkeudessa ja etäisyyksillä. Lentokorkeus oli n. 2000 jalkaa (600 m) ja lentoalue oli rajattu Toivion kohdalle.

Pian nousun jälkeen lähestyttäessä Toiviota syttyi valonheitin ja koneen edessä nousi pystysuoraan taivaalle suunnattu valokeila. Kone kaarteli paikalla ja Keskuoja valaisi konetta heittimellään. Koneesta nähtynä valo oli todella kirkas. Siihen ei auttanut katsoa yhtään sokaistumisen välttämiseksi. Ylätasoisen Cessnan siivet loistivat kirkkaan valkoisina. Valokeilan lähestyessä näytti ilmassa leijuvat lumihiutaleet kirkkaalta seinämältä. Valon suuntautuessa koneen takaa valaistu potkurikehä läpinäkymättömän vaaleaksi. Siihen osui myös lentokoneen pyörän varjo. Takaa suunnattu valo näytti myös erikoisen lentokoneen varjon äärettömyyksiin katoavan valokeilan keskellä.

Koneesta käsin pystyi hyvin kuvittelemaan sodan aikana usean valokeilan keskipisteeseen joutuneen koneen tilanteen. Ympärillä olevaan pimeyteen ei ole nähnyt valon häikäisyn vuoksi mitään. Merkattu kone on ollut helppo maali yöhävittäjille ja ilmatorjunnalle.

Ohessa on lyhyt lentokoneesta kuvattu video. Kuvaaja Samuli Puotila.

Valonheitinlento videolla                  

PALAA